Een column met veel beeld en geluid.
Een top-10 uit de schatkamer van het world wide web.
Voor enige inspiratie op de momenten dat je daar behoefte aan hebt.

Auteur: Marjo Korrel

“De uitdagingen waarmee we nu geconfronteerd worden dwingen ons tot anders kijken, tot het verscherpen en verdiepen van onze aandacht.” Otto Scharmer, Theory U

Deze tijd doet een groot appèl om innovatief te zijn en te blijven. Dat is op dit moment een hele kunst en kunde. In veel gesprekken en in de berichtgeving van de media voert somberheid de boventoon. Recessie, crisis, krimp en conflicten rond leiderschap en samenwerking…het is niet simpel om bij al die geluiden zelf uit de kramp te blijven. Toch is dit nu juist wat nodig is. Als zwaarmoedigheid, rampenscenario’s, cynisme en angst de kop op steken, is het van groot belang om de realiteit onder ogen te zien en tegelijkertijd vernieuwend te durven zijn.

“Drempels of poorten verschijnen doorgaans op ons pad wanneer we met onze conventionele werkwijzen op een muur stuiten. We moeten dan ons oude gereedschap laten vallen en onze aandachtsfocus ombuigen naar wat zich in ons en om ons heen ontvouwt.” Otto Scharmer, Theory U

Om creërend en creatief door de crisis te komen, is het nodig om voeling te houden met onze kracht en kwaliteiten en met enig vertrouwen in onszelf, in elkaar en in de wereld waarin we leven. Dit geldt voor ons allemaal en met name voor iedereen die veranderingsprocessen begeleidt!

Een voorbeeld zijn van hoop, lef en positiviteit is geen overbodige luxe maar is noodzakelijk om de acties te – laten – ondernemen die nodig zijn. Acties die weer nieuwe perspectieven en wegen bieden waar de oude doodlopend lijken te zijn. Dat is geen sinecure!

Dat vraagt zelfs om af en toe door te gaan met de moed der wanhoop en om jezelf soms aan je eigen haren uit een gevoelsmatig moeras te trekken. Dat vraagt ook om hulp, wat inspiratie en wat steun in de rug.

Hieronder mijn top-10 van ‘reminders’ die zo’n steuntje kunnen zijn. Een lijst om af en toe zelf wat van te snoepen en om door te geven aan iedereen die zo’n geluid of beeld wel kan gebruiken.

Uit de schatkamer van het world wide web.

Glimlach!

Om weer te beseffen dat er altijd een reden is om te lachen en je ook kunt glimlachen zonder reden.
Duur: 5,31 minuten

Samen

Een voorbeeld van hoe we elkaar kunnen bijstaan en zelfs op grote afstand van elkaar iets moois kunnen creëren.
Duur: 5,27 minuten

Wat belangrijk is?

Zelfs wanneer je overvallen wordt door ’n financieel debacle , is het mogelijk om je rijk te blijven voelen. De grootste rijkdom ligt namelijk in de verbinding die we maken met elkaar. Duur: 8,30 minuten

Invloed
Je kunt twijfelen aan reikwijdte van je invloed, maar ondanks dat kun je gewoon doorgaan met ‘doen wat je moet doen’.
Duur: 2,01 minuten

Dankbaarheid
Je kunt tenslotte te allen tijden blijven focussen op wat er IS en daar dankbaar voor zijn.
Duur: 5,09 minuten

Heb plezier!
Jouw plezier en enthousiasme zijn de belangrijkste ingrediënten om als ’n magneet anderen met je te verbinden. Kijk gewoon maar door de reclameopzet heen.
Duur: 1,44 minuten

Kunnen we….? Ja….we kunnen!
We weten en kunnen onder alle omstandigheden vaak veel meer dan we beseffen.
Duur: 2,36 minuten

Blijven ontdekken
Ook deze fase is een avontuurlijke tijd, waar nog veel te leren valt. Er is altijd nog ruimte voorbij die einde…
Duur: 4,41 minuten

Maak wonderen mogelijk!
Een van de mooiste korte films. Het is een illustratie van de kunst om de schoonheid te zien in het beperkte, het krakkemikkige en het onvolmaakte.
Een voorbeeld van de kunst om je kwaliteiten ten volle in te zetten en van het meesterschap om anderen te stimuleren om creatief en creërend te leven. En dit zegt alles over wat ik je toewens!
Want “What this World needs is a little wonder!”
Duur: 22,35 minuten

 

Met dank aan iedereen die een bijdrage leverde aan bovenstaande bronnen of die mij erop attent maakte!

P.S. : Als niets lijkt te helpen…. als het leven je – even – zwaar valt, dan kun je nog altijd de kunst oefenen om ook om die gedachte te blijven lachen.
Een heel zwaar leven…
Duur: 3,31 minuten

 

Marjo Korrel – Coach en Trainer

Deze column van april 2015 is een bewerking van eerder gepubliceerde versie op de sites van Managementteam en NVO2.